Léto je tady! Mistrovství světa v plážové házené se řítí na Sport1

2024. 06. 13. 10:35    
Čas čtení: 2 minuta

Getty Images

13. 6. 2024 – Na Sport1 se stejně jako před rokem vrhneme na netradiční, ale velmi atraktivní podívanou. Již příští týden nás čeká MS v plážové házené. 

Historie a vznik: Plážová házená se začala vyvíjet koncem 80. let v Itálii, kdy tamní hráči házené začali hrát na pláži. První oficiální pravidla byla vytvořena v roce 1990 italským trenérem Lucianem Bartolinim. Sport se stal oficiální disciplínou Evropské házenkářské federace (EHF) v roce 2000 a první evropské mistrovství se konalo v Gaetě, Itálie. První světový šampionát se konal o čtyři roky později v Egyptě.

Rozdíly mezi plážovou a halovou házenou: Plážová házená je bezkontaktní sport, hraje se na písku a každý poločas je hodnocen samostatně. Výhry v poločasech jsou oceňovány jedním bodem a v případě remízy rozhoduje rozstřel. Tým tvoří čtyři hráči (tři hráči a jeden brankář) na hřišti​.

Mistrovství světa 2024 v Číně

Datum a místo konání: 11. Mistrovství světa mužů v plážové házené se bude konat od 18. do 23. června 2024 v Pingtanu, Čína​

Účastnické týmy: Mezi kvalifikovanými týmy jsou hostitelská Čína, úřadující mistři Chorvatsko, a dále týmy z různých kontinentů, včetně Ománu, Kataru, Tuniska, Dánska, Německa, Maďarska, Portugalska, Španělska, Portorika, USA, Austrálie, Argentiny, Brazílie a Uruguaye​.

Favorité turnaje:  Jednoznačně Brazílie a Chorvatsko. Toto je desáté mistrovství světa a Brazílie se radovala z pěti titulů a Chorvatsko ze tří. Bylo by velké překvapení, kdyby jedna z těchto velmocí šampionát nevyhrála. Nicméně překvapit určitě může Dánsko či Maďarsko.

                                                                                                                                                                                              autor: Mirek Dušek